Vad kostar ett bilbatteri?

Vad kostar det att byta bilbatteri?

Det är ingen rolig upplevelse när bilen vägrar starta en kall vintermorgon och man kan konstatera att bilbatteriet är dött. Då kan det antingen vara hög tid att ladda batteriet eller rent av byta ut det mot ett nytt. Gör man en snabb sökning på nätet kan man konstatera att ett byte till ett helt nytt bilbatteri faktiskt kan kosta en slant. Den som tänkt byta på egen hand bör veta vad man gör, annars kan det bli en kostsam historia om bilen är späckad med dyrbar teknik.

Att förlänga bilbatteriets livslängd

Innan man hamnat i den sitsen att det är dags att byta batteri kan det ju vara bra att veta hur man från början förlänger batteriets livslängd. Om inte annat för att bättre ta hand om ett eventuellt nytt batteri, så man slipper byta så ofta. De kalla vintermånaderna vi har på våra breddgrader, riskerar att minska batteriets kapacitet med upp till 50 %. Kör man dessutom korta sträckor hinner därför inte batteriet att ladda upp sig på nytt. I nya moderna bilar är det dessutom mycket som drar ström av batteriet, vilket riskerar att nöta ut det långt innan förväntade fem år. Det finns en hel del man kan göra för att minska slitaget på batteriet. Ett bra sätt är att parkera bilen i garage samt undvika att köra onödigt korta sträckor på vintern. Då kommer säkerligen sätesvärmare och andra strömslukande funktioner i bilen att suga musten ur bilbatteriet. Ett trött batteri kan räddas av en särskild batteriladdare som används för bilar. Det är viktigt att man följer instruktionerna och använder en laddare med automatik brytare. Batteriet bör inte heller vara fruset eller över 45 grader varmt.

Att köpa ett nytt batteri

Ett batteri som inte startar bilen och inte går att ladda med en särskild laddare behöver säkerligen bytas ut mot ett nytt. Tack och lov är detta inte det mest dramatiska man kan göra på en bil, utan tvärt om är det relativt enkelt. Ska man byta ut det själv måste man dock veta vad man gör. Inne i ett bilbatteri finns en mycket frätande syra, så skyddsglasögon och tjocka handskar är på sin plats och inget man bör fuska med. Eftersom elektriciteten är kraftfull måste batteriet anslutas i en särskild ordning för att undvika att man får en stöt. Känner man sig det minsta osäker bör man lämna in den hos en verkstad och låta en fackman utföra batteribytet. När man lämnar in bilen till ett proffs  kan man känna sig säker på att bilen inte går i lås, främst i sin elektronik. Nyare bilar kan ha en hel del avancerad utrustning som kan påverkas av ett slarvigt utbytt bilbatteri. Eventuell besparing kan snabbt ätas upp då man måste lämna in bilen för att återställa elektroniken till ursprungsläge.

Vad kostar det egentligen att byta batteri?

Ett nytt batteri kan kosta olika mycket, beroende på bilmodell och vilket batteri man köper. Rekommendationen är att en bilverkstad sköter bytet och då tillkommer även den kostnaden. Vill man spara in kostnaden som verkstaden tar ut, genom att själv göra jobbet, måste man inse riskerna. Dyrbar elektronik inne i bilen kan haverera om man inte gör bytet i rätt följd och enligt rätt anvisningar. Timpriset varierar stort mellan verkstäder, så det lönar sig att jämföra med en handfull för att få ett bra pris. Själva bilbatterierna kan kosta alltifrån femhundra kronor upp till ett par tusenlappar. Det kan vara klokt att ta hjälp av någon man känner som har lite erfarenhet av bilbatterier, eller rådfråga en fackman då man väljer. Det är annars lätt att nästan gå vilse i det stora utbudet av bilbatterier som finns.

Vad skiljer dyra och billiga bilbatterier?

Det stora utbudet av bilbatterier och variationen i priser kan göra det svårt att veta vilket man ska välja. Man bör även veta vilken typ av batteri som passar bilmodellen man har. Så kallade slutna modeller som är helt underhållsfria är de vanligaste på marknaden. Det kan dock även förekomma sådana som man måste fylla på med jämna mellan rum, med en särskild batterivätska. I de flesta moderna bilar används bilbatteriet till ett flertal energikrävande funktioner som kommer fresta på batteriets kapacitet. Till dessa funktioner hör alltifrån sätesvärmare och navigationsutrustning till ljudutrustning. För att svara upp mot de olika kraven kommer bilbatterier i olika styrkor: 55 Ah, 60 Ah, 70 Ah, med flera. Enkelt förklarat betyder det kapaciteten som bilbatteriet kan klämma ur sig under en vis tid. Detta påverkar naturligtvis priset, då man förmodligen kommer att behöva ett dyrare bilbatteri till en nyare bil, som har betydligt fler tekniska funktioner. Enligt många test har billigare bilbatterier en något sämre hållbarhet. Kvalité kostar således som med allting annat. Kör man dessutom i väldigt kalla förhållanden kan ett dyrare batteri vara bättre för att inte laddas ur. Många tillverkare av bilbatterier skryter gärna med hur mycket bättre deras batterier exempelvis tål kyla, men det gäller att ta reklamen med en nypa salt. Det är dock sannolikt att bättre batterier generellt kostar några slantar mer.

Hur man väljer rätt bilbatteri

Det första man bör göra är att läsa i bilens instruktionsbok för att få ledtrådar vilket bilbatteri man ska välja. Man kan också mäta hur stort det nuvarande bilbatteriet är. Det vanligaste måttet mäter 278 x 175 x 190 i mm. När det kommer till batterityp kan man välja så kallade AGM batterier om man har en nyare bil som använder start- och stoppsystem. Det här gäller även bilar som har dieselvärmare. AGM batterier har dessutom en längre livslängd. Man kan även använda sig av en sökfunktion där man skriver in sin bils registreringsnummer och på så vis blir rekommenderad rätt bilbatteri. Här får man dock ta hänsyn till om man använder bilen i en särskild miljö, exempelvis i extremkyla. Det är inte heller säkert att alla batterier är möjliga att byta på egen hand, utan kräver att en fackman utför bytet. Det är under alla omständigheter att föredra att lämna in bilen till en verkstad för att utföra bytet.

Köp ett bilbatteri från en återförsäljare med bra garanti

Ett bilbatteri ska hålla under en period på 5-6 år, försäkra dig att du köper hos en återförsäljare som erbjuder garanti utifall batteriet tidigt visar sig vara i dåligt skick.

Hur väljer jag ett rätt bilbatteri för min bil?

Om du vill byta ditt bilbatteri själv så kan du läsa vår guide om hur det går till här

Väljer du att köpa ditt bilbatteri själv så är det enklast att du anger ditt registreringsnummer för bilen och ser vilket batteri som passar just din bil.

Hitta en batteriåterförsäljare här.

Byter du bilbatteri hos en autoriserad verktad så har dem oftast bra koll på vilket batteri som passar just din bil.

Hitta en bilverkstad här

Tips när du ska köpa ditt bilbatteri

Många bilbatterileverartörer erbjuder idag att du kan ange din bils registreringsnummer för att sedan få upp vilka bildelar inklusive bilbatteri som passar just din bil. Enklast är att göra en sökning med ditt registreringsnummer för att försöka dig att du köper rätt bilbatteri för din bil. 

© 2020 Bytabilbatteri.se