Så kopplar du startkablar för att få igång bilbatteriet

Se till att koppla rätt för att få igång bilen

Ibland kan bilbatteriet behöva starthjälp när du start. Det kan hända av olika skäl, läs mer om hur du använder startkablar för att få igång bilen igen..

Skulle du ha en bil i närheten som har ett fungerade bilbatteri kan du använda den strömmen för att få igång din motor igen. När du har startkablar tillhanda, det går oftast att köpa online eller hos bensinstationer och biltillbehörsbutiker.

1. Öppna huven för att se bilbatteriet.

Bilbatteriet syns oftast väldigt enkelt när du har öppnat motorhuven, på vissa bilar kan den sitta under ett plastlock som behöver monteras av för att komma åt polerna. Titta i instruktionsboken för just din bil om du är osäker. I vissa fordon sitter bilbatteriet i bagageutrymmet.

Ibland sitter det en separat pluspol på vissa fordon som kan vara enklare att komma åt än den som sitter på batteriet.

2. Den bilen som hjälper ska ha bilen avstängd.

3. Koppla först den röda poolen på bilen som hjälper till.

Var nog med att se till att klämman sitter ordentligt på batteriets pol så den inte åker bort. Dem får inte åka av, så kolla en gång extra.

4. Nu kopplar du den röda kabeln till den bilen utan ströms pluspol från den hjälpande bilens.

5. Koppla sedan den svarta kabeln på bilen som hjälper till.

Anslut den svarta kabeln till minuspolen på det givande batteriet efter att du först monterat den röda kabeln plus till plus.

6. Koppla inte den andra sidan till minuspolen

Nu ska du hitta en jordad punkt i din bils motorutrymme. Se till att hitta en plats där kablarna inte kommer i kontakt med varandra. Det kan exempelvis vara på skruvar och eller öglor i motorutrymmet. Det är inte alltid enkelt att hitta en plats i alla bilar men runt omkring bilen brukar det finnas platser som fungerar.

Se exempel nedan.

7. Start den bilen som försöker hjälpa till.

Låt den vara igång en stund så att den genererar ström till batteriet.

8. Testa att starta den bilen som behöver hjälp

Nu borde den bilen starta om allting är rätt kopplat.

9. Nu ska du koppla loss kablar i motsatt ordning som du satte dit dem

10. Se till att köra en stund så att batteriet hinner laddas upp igen.

Skulle du bara köra en kort stund så finns risken att bilens batteri inte kommer start nästa gång du försöker få igång bilen.

11. Skulle bilen fortfarande inte starta så kan det bero på att batteriet är dags att byta.

Batterier är känsliga och cellerna kan ta stryk av flera skäl. Även om bara någon enstaka cell fått på nöten kan det räcka för att bilen inte kan startas eftersom det går åt mycket ström just i det ögonblicket. Batteriet kanske skulle orka driva bilens funktioner när den väl är igång, men det hjälper ju inte.

Bilens batteri kan efter ett tag skulle prestera på bästa sätt. Då kan det vara dags att köpa ett nytt bilbatteri. Om du inte har bråttom så kan du köpa online eller få ett prisförslag av en verkstad.