När man ska köpa nytt bilbatteri

Alla bilar behöver ett batteri för att de ska kunna fungera. Batteriet driver olika former av elektrisk utrustning i bilen. Klocka, radio och liknande är exempel på det. Den huvudsakliga uppgiften är dock att batteriet ska driva runt bilens startmotor. Utan startmotorn kan bilen inte starta. Ett dåligt batteri kan med andra ord leda till att bilen inte går igång. Bilars batteri slits med tiden, och de kan precis som alla andra bildelar gå sönder. Om man har en lite äldre bil kan det vara dags att köpa ett nytt batteri för att säkerställa att bilen startar även om det är kallt ute eller om bilen stått stilla ett längre tag.

Om bilen plötsligt inte startar, om det tar tid att starta den eller om den blir svårstartad efter att man har kört flera korta sträckor efter varandra är det i regel batteriet det är fel på. Ibland kan det handla om att man glömt lamporna på eller om att något tar tjuvström, men om man inte hittar något sådant fel kan det vara klokt att köpa ett nytt batteri och prova.

Att tänka på när man köper bilbatteri

Det finns en del saker att tänka på när man ska köpa ett bilbatteri. Det allra första man behöver ha koll på är vilket batteri man egentligen behöver till sin bil. Batteriet ska passa i sina fästen. Om batteriet inte sitter fast kan det glappa, det innebär en fara och dessutom kommer bilen inte att bli godkänd vid en besiktning. Batteriet ska också vara av en passande styrka.

Bilbatteriets reservkapacitet

Man bör också tänka på batteriets reservkapacitet. Batteriet behöver en generator för att fungera, men om din bils generator går sönder är det en fördel om din bil i alla fall fungerar ett tag. Om reservkapaciteten är låg kommer bilen inte att fungera speciellt länge om generatorn går sönder.

Batteriets kallstartström är också viktig. Den anger hur mycket ström batteriet kan leverera under 30 sekunder i -17,8 grader Celsius. För att bilen snabbt och lätt ska kunna starta i stark kyla behöver just kallstartströmmen vara bra.

Köpa bilbatteri

Jämföra olika bilbatterier

När man ska köpa ett bilbatteri är det alltså inte bara att ta första bästa batteri utan man behöver jämföra en del. Dessutom bör man ha koll på de olika märkena som finns på bilbatteriet. Kanske föredrar man ett märke framför ett annat och då kan det vara klokt att välja det märket.

Att köpa ett bilbatteri är kanske inte helt enkelt om man inte har så stor koll på bilar överlag. Det gå dock ganska lätt att få hjälp. Man behöver i stort sett bara ha koll på vilken bilmodell man har och hur gammal den är så brukar de flesta seriösa återförsäljare kunna hjälpa till med att hitta ett batteri som passar.

Bilbatterier finns i flera olika prisklasser och vilket batteri man väljer är i mångt och mycket en smaksak. Ett billigt batteri kan vara lika bra som ett dyrare men det håller kanske inte fullt lika länge. Ibland kan det dock vara så att man inte har ekonomi till att köpa ett dyrt bilbatteri för stunden men man behöver trots allt en fungerande bil. Då är ett billigt bilbatteri bättre än inget alls. Då kommer bilen att fungera och så kan man byta upp sig till en bättre variant när man får det lite bättre ställt ekonomiskt.

I dag går det att köpa bilbatterier på de flesta ställen. Många bilbutiker säljer dem. Även batterilager, bilskrotar och husvagnsbutiker brukar ha några olika varianter av bilbatterier i lager. Om man inte har en bil som kräver ett väldigt speciellt batteri brukar man med andra ord kunna få tag i ett sådant ganska snabbt.

Byta bilbatteri hos verkstad

Att byta bilbatteri hos en verkstad tar vanligen inte speciellt lång tid. Det kan vara ett alternativ om man inte kan eller vill göra det på egen hand. Om det är så att batteriet ska bytas som ett garantiärende eller liknande brukar det också krävas att bytet sker på en godkänd verkstad för att man ska kunna få reparationen eller bytet betalt och för att garantin ska fortsätta gälla.

Snabba byten hos verkstad

Många bilverkstäder har mindre lager av bilbatterier hemma och det gör att man slipper ta sig till en annan plats för att man ska kunna köpa ett nytt batteri. Hos verkstaden kan man med lite tur få ett nytt, laddat batteri i bilen redan samma dag som det gamla gått sönder.

Vad kostar det hos en verkstad?

Hur mycket det kostar att byta batteri hos en verkstad varierar. Man får dock räkna med att betala för någon timmas arbete. Dessutom får man betala batteriets kostnad. När det gäller batteribyte hos en verkstad har de i regel en eller två återförsäljare de köper batterier ifrån och det är med andra ord inte lika lätt att jämföra priserna men i en akut situation är priset i regel det sista man tänker på. En enorm fördel är att man inte behöver oroa sig för om batteriet verkligen sitter fast som det ska, om det passar bilen eller om kablarna kopplas rätt. Allt det här gör verkstaden åt kunden.

Byt bilbatteri själv

Om man är lite händig brukar det inte vara något problem att byta bilbatteri på egen hand. I de flesta fall behöver man inte ens hissa upp bilen utan det räcker med att man öppnar upp motorhuven så sitter batteriet där. Man behöver sedan lossa sladden på batteriets plus- och minuspol. Batteriet lossas sedan från sin hållare och tas bort. Det nya batteriet kan sedan sättas på plats. Tänk på att kontrollera att det sitter fast ordentligt. Anslut sedan kablarna igen. När det görs måste man se till att inte kortsluta batteriet.

Hur lång tid tar det?

Att byta ett bilbatteri brukar inte ta mer än någon halvtimme. Men det gäller att man gör allt rätt. Om bilen inte alls startar kan det också vara svårt att ta sig till en plats där det säljs batterier.

Återvinning

Det gamla batteriet behöver sedan lämnas in till återvinning så att det kan tas omhand på ett säkert och miljövänligt sätt. Man får inte bara lägga det på tomten eller kasta det i brännbart.