Hur man ska byta bilbatteri

Lär dig stegen för att byta bilbatteri

Skulle du testa bilbatteriet och inse att det inte fungerar som det ska måste du byta ut det. Det låter som ett stort och komplicerat jobb, men det behöver inte vara det. Det är faktiskt lättare än vad du först kan tro. Väljer du att sköta jobbet själv är det dock viktigt att du är väldigt försiktig. Trots att det inte är svårt att göra kan det vara farligt beroende på vilket fel det är på batteriet. Det finns till exempel en syra inuti batteriet som är frätande vilket kan leda till skador. Skulle du placera kablar på batteriet på fel sätt kan även det leda till skador eftersom elektriciteten är väldigt kraftfull.

Innan du bestämmer dig för att byta bilbatteri

Ett viktigt tips du bör tänka på är att anlita en verkstad ifall du känner dig det minsta osäker. Det är då bättre att låta en professionell byta batteriet istället för att du ska prova det och göra fel. Känner du dig däremot självsäker på att du klarar det är det viktigt att du läser igenom en guide som beskriver hur processen går till.

 

Hur du byter bilbatteri

Det första du rekommenderas att göra när du ska byta batteriet i bilen själv är att parkera bilen på en plan yta. Det gör att batterisyran håller en jämn nivå vilket minskar risken för skador. Dock är det lika viktigt att du använder skyddsglasögon och handskar för att skydda dig. Det är även viktigt att du har tillräckligt med utrymme runt bilen för att du lättare ska få tillgång till alla delar.

 

Steg för steg guide till att byta bilbatteri

Nästa steg är att se till att du har alla säkerhetskoder till din bils elektriska komponenter. Varför detta är viktigt beror på att vissa delar i bilen kräver att du knappar in en kod efter att du installerat det nya batteriet. Ett exempel är radion. Bilens manual bör innehålla all information om vilka inställningar du kommer behöva återställa. När du har gjort allt detta följer du dessa steg:

Öppna och sätt fast huven och hitta var batteriet sitter.

  • När du hittat batteriet ska du ta en titt på sladdarna som sitter fast. Det rekommenderas att du märker de olika sladdarna så du kommer ihåg vilken som är plus och minus. På så sätt kan du undvika att koppla in det nya batteriet på fel sätt.
  • Börja sedan med att ta loss den negativa sladden. Var noga med att inte låta den nudda någon metalldel i bilen. Gör sedan detsamma med den positiva sladden.
  • Eftersom olika batterier kan se olika ut kommer de även att sitta fast på olika sätt. Du får alltså ta en titt och se hur det ser ut. Sedan får du ta bort alla klämmor och/eller skruvar som håller fast batteriet. Se till att inte tappa bort dessa delar ifall du skulle behöva använda dem till det nya.
  • När du tagit bort allt som håller fast batteriet lyfter du bara ut det. Tänk dock på att du kan behöva använda båda dina händer.
  • Nu är det dags att förbereda det nya batteriet. Ta bort eventuella omslag och förpackningar. Se sedan till att batteriet är av rätt modell för din bil.
  • När du placerat det nya batteriet i bilen ska du börja med att koppla in den positiva sladden. Se till att den sitter fast ordentligt och inte är i vägen för några andra kablar. Klämman som håller fast den bör sitta så nära basen som möjligt av den positiva terminalen.
  • Anslut sedan den negativa sladden på samma sätt som den positiva. Även när det gäller klämman.
  • När du fäst båda sladdarna och är säker på att batteriet sitter fast som det ska bör du ändå kolla en extra gång. Se till att inga kablar eller skruvar är lösa innan du stänger motorhuven.

Nu är det dags att starta bilen. Så länge allting sitter rätt bör inga varningslampor lysa. Skulle en lampa börja lysa eller bilen inte starta måste du ta en titt och se vad som är fel. Om inga lampor lyser och bilen fungerar är det bara för dig att skriva in eventuella säkerhetskoder för den utrustning som kräver det.

Skulle någonting ha gått fel och du är osäker på vad problemet är rekommenderas det att du inte försöker lösa det själv. Kontakta då en verkstad och berätta vad problemet är så kommer de hjälpa dig. Du kan dessutom känns dig helt säker på att allting fungera som det ska.

När ska man byta bilbatteri?

Hur ofta du ska byta bilbatteri beror på ett antal olika faktorer. När du kör kortare sträckor väldigt ofta kan du behöva byta det ofta. Batteriet tappar dessutom kapaciteten under åren. I många fall sägs det att ett bilbatteri håller mellan 4-6 år. Dock kan det alltid hända något som gör att det går sönder vilket innebär att du måste byta det. Ett tips är att fråga personalen på en verkstad eller under besiktningen när du ska byta batteri och/eller ifall du oroar dig för några problem.

Varför ska man byta bilbatteri?

Det korta svaret på denna frågan är för att bilen ska fungera som den ska. Med ett dåligt batteri kan det uppstå problem som kostar flera tusen kronor att fixa. Det är bättre att du håller koll på hur batteriet fungerar och byter ut det innan det går sönder helt. Skulle du kört samma bil under en längre tid är det extra viktigt att se till att allting fungerar som det ska.

Vad kostar det att byta bilbatteri?

Hur mycket det kostar att byta ett bilbatteri beror på bland annat vilket batteri det är, vilken bilmodell och vem som utför jobbet. Trots att det inte tar särskilt lång tid att byta ett batteri kommer olika verkstäder att ha olika timpriser. Innan du bestämmer dig för en verkstad kan det därför vara bra att du jämför olika verkstäder med varandra. Du kan också begära en offert hos de flesta för att få en tydligare bild över pris och exakt vad som ingår i det priset. En offert är i de allra flesta fallen kostnadsfria och kommer göra ditt val av verkstad mycket enklare.

Köp ett bilbatteri från en återförsäljare med bra garanti

Ett bilbatteri ska hålla under en period på 5-6 år, försäkra dig att du köper hos en återförsäljare som erbjuder garanti utifall batteriet tidigt visar sig vara i dåligt skick.

Hur väljer jag ett rätt bilbatteri för min bil?

Om du vill byta ditt bilbatteri själv så kan du läsa vår guide om hur det går till här

Väljer du att köpa ditt bilbatteri själv så är det enklast att du anger ditt registreringsnummer för bilen och ser vilket batteri som passar just din bil.

Hitta en batteriåterförsäljare här.

Byter du bilbatteri hos en autoriserad verktad så har dem oftast bra koll på vilket batteri som passar just din bil.

Hitta en bilverkstad här

Hitta billigaste bilbatteriet

Jämför priser på bilbatterier

Tips när du ska köpa ditt bilbatteri
Många bilbatterileverartörer erbjuder idag att du kan ange din bils registreringsnummer för att sedan få upp vilka bildelar inklusive bilbatteri som passar just din bil. Enklast är att göra en sökning med ditt registreringsnummer för att försöka dig att du köper rätt bilbatteri för din bil.