Bilbatteri

Hitta ett pålitligt bilbatteri med Bytabilbatteri.se. Vi jämför återförsäljare av bilbatterier från olika företag i Sverige. Bytabilbatteri.se är en oberoende partner som förmedlar leverantörer av bilbatterier och dess tillbehör.

Köp bilbatteri online

Jämför återförsäljare.

Vilken typ av bilbatteri ska jag köpa?

När du ska köpa bilbatteri så finns det olika saker att tänka på. Du behöver ha rätt storlek och rätt kraft på bilbatteriet för att det ska fungera på bästa sätt för just din bil. De flesta av leverantörerna erbjuder idag att du kan söka med din bil registreringsnummer för att hitta rätt bilbatteri till din bil. Enklast är att alltid besöka dessa sidor och söka själv.

Varför ska jag byta batteri?

Bilbatterier slits ut över tiden och extremt varmt eller kallt väder kan påskynda ett bra batteris bortgång. Det beror på att ditt batteri omvandlar kemisk energi till elektricitet med hjälp av anoden, katoden och elektrolyten. Skador på någon av dessa tre delar kan förhindra att den fungerar korrekt.

Kolla under huven

Katoden och anoden är respektive positivt och negativt laddade sidor av batteriet, och elektrolyten är en buffert mellan de två. De kemiska reaktionerna inuti orsakar en uppbyggnad av elektroner i anoden. Precis som magneter stöter dessa liknande laddade partiklar på varandra men blockeras från att röra sig till andra sidan av batteriet av elektrolyten. Det betyder att negativt laddade partiklar behöver resa genom något utanför batteriet för att kringgå elektrolyten och nå katoden, där partiklar har en positiv laddning.

Det är där din bil kommer in. Fordonets elektriska system ger en väg för elektroner att färdas när de positiva och negativa terminalerna är anslutna, och denna resa ger elektrisk ström till ditt fordon.

Var proaktiv

Att vara uppmärksam på batteriets underhåll och vara uppmärksam när tiden för utbyte närmar sig kommer att säkerställa att du kan välja en ersättning på dina egna villkor, inklusive korrekt undersökning och schemaläggning.

Testa batterier varje år

Inspektioner bör vara en del av ägarens rutinunderhåll, men det är särskilt viktigt att kontrollera innan du tar en lång bilresa. Bilbatterier håller vanligtvis från tre till fem år.

Batteriets ålder är också en stark indikator på att det är dags att överväga att byta ut det. Tillverkningsdatumet finns på en klistermärke fäst på batteriets ovansida eller sida. Ett batteri tillverkat i oktober 2018 kommer att ha en numerisk kod på 10-8 eller en alfanumerisk kod på K-8. ”A” är för januari, ”B” är för februari och så vidare (bokstaven ”I” hoppas över).

Medan nästan alla dagens bilbatterier är ”underhållsfria” rekommenderar vi att du testar ditt batteri belastat av en mekaniker årligen när det är 2 år gammalt om du bor i ett varmare klimat eller 4 år om du bor i ett kallare klimat . Genom att göra detta testas dess förmåga att hålla spänningen medan den används, och resultaten kommer att meddela dig när det är dags att börja handla.

Ett batteri ska passa din bil och dina körbehov

Bilbatterier finns i många storlekar. Bland dem som vi har testat finns det en betydande variation i vilken som är den bästa presterande från år till år och från storlek till storlek. Detta gör det omöjligt att göra enkla rekommendationer efter märke eller modell. Det betyder också att du inte ska anta att du köper samma batterimodell som du byter ut får samma resultat.

Se till att du får rätt storlek och terminalplatser (eller typ) för ditt fordon. Kontrollera din bruksanvisning eller en anpassningsguide i butiken innan du handlar.

I vissa fall kan ägare byta ut ett AGM-batteri med ett traditionellt översvämmat batteri för att öka livslängden i heta klimat, men det är bäst att först rådfråga en mekaniker. Många bilar kommer med årsstämmor för att stödja ett ökande utbud av elektriska komponenter, och laddningssystemet kan konfigureras specifikt för ett AGM-batteri.

Se till att det är ett nytt batteri

Batterier tappar styrka över tiden, även när de lagras. För optimal prestanda, köp en som är mindre än 6 månader gammal. Tre månader är ännu bättre. De flesta har en fraktkod i fodralet. Vissa använder en bokstav för månaden (”A” för januari) och ett nummer för året (”8” för 2018); andra använder ett numeriskt datum.

Återvinn ditt gamla batteri

Ett batteris giftiga bly och syra kan enkelt återvinnas, och de flesta återförsäljare kommer att kassera det gamla åt dig. När du köper ett nytt batteri i en butik kommer du förmodligen att betala en extra kostnad som återbetalas när du returnerar det gamla batteriet.

Jämför garantier

Det är viktigt att välja ett batteri med den längsta kostnadsfria utbytesperioden du kan få. Ett batteris garanti mäts i två siffror: den kostnadsfria utbytesperioden och den proportionella perioden – som endast tillåter delvis återbetalning. En kod på 24/84 indikerar till exempel en gratis ersättningsperiod på 24 månader och en proportionell garanti på 84 månader. Men det belopp som du får tillbaka minskar vanligtvis ganska snabbt när du är i den förhållandevis tid.

Var medveten om att tecken på försummelse – som låga vattennivåer och felaktig installation – kan upphäva garantin. Det kan även tung användning, till exempel för avancerade billjud och marina applikationer, om batteriet inte rekommenderas för det.

Hur länge räcker ett batteri?

De flesta batterier håller i 3-5 år. Om ditt batteri är 4 år gammalt eller äldre riskerar ditt bil- eller lastbilsbatteri. Du kan alltid testa ditt bilbatteriets styrka hos en verkstad.

Läs mer om hur länge ett bilbatteri håller i vår artikel.